Astiastoja

 

Vappu meni.
Nyt kyllä aurinko jaksaa rätköttää täydeltä taivaalta kuin kiusallaan.
Sateenkaari on eilen illalla kuvattu. Ei minun kameralla vaan oikein saa kunnollista kuvaa tuosta luonnonilmiöstä. Mutta livenä se oli mahtava.

 

Blogi Valkeaa unelmaa haastoi esittelemään astioita, ruokailu- ja kahviastiastoja. Siinä blogissa on valtava määrä kaikkia hienoja Green Gaten kahvikuppeja ja mukeja ja lautasia. Ja tietenkin myös Arabiaa.
Meillä ei sellaisia määriä astioita ole. Valkoista Teemaa on kahvi-ja teekupit lautasineen, leipälautaset, sokerikko ja kermanekka sekä isot ruokalautaset. Syviä lautasia ei ole tullut hankittua. Näistä syödään, jos on vieraita.
Tavallisina ruokalautasina on Arabian yksinkertaisia matalia lautasia, 24h syvät lautaset, leipälautasia varmaan 20kpl. Juomalaseina isot Kartio-lasit ja pienet Ote-lasit. Ne ostettiin samalla kerralla, enkä käsitä miksi piti ostaa eri sarjaa. Vähän sellaista sekalaista seurakuntaa.


 

Nämä ihanat vanhat Arabian ruokailuastiat ovat siistejä eikä niissä ole lasitteessa mitään naarmuja. Olemme ostaneet nämä kerralla Porista kirpputorilta.
Tätä sarjaa, kuten montaa muutakin kukka-astiastoa kutsutaan Nimettömäksi kesäkukaksi. Koriste on numero 3523.
Astiastoon kuuluu matalat-ja syvät lautaset, leipälautaset, isoin soikea paistivati, perunakulho, liemimalja (kansi puuttuu) ja kaadin.
Astiasto on vajaa. Siihen kuuluu lisäksi kahvikupit, pienempi ovaali- ja pyöreä paistovati, vihannesastia, vihannesmalja ja kastikeastia.
Emme ole nähneet vilaustakaan samanlaisista astioista sen jälkeen, kun nämä ostettiin. Ilman muuta täydentäisimme astiastoa.
Olemme käyttäneet näitä kerran jouluna.

 

Tässä välissä sopii hyvin näyttää Retki niminen lastenastiasto 50-luvulta. Tuo oikeanpuoleinen syvä lautanen on minun lapsuudessa käyttämäni lautanen. Kupin ja matalan lautasen olen muistaakseni ostanut Huutonetistä.
Kaikki ovat erittäin hyväkuntoisia.
Pidän hirveästi Raija Uosikkisen töistä. Hänen pieniä pyöreitä keramiikkataulujaan minulla on melko monta, joukossa myös Emiliaa.

 

Ylimmäisessä kuvassa on 40-50-luvulta peräisin oleva kapea lasinen tarjoiluastia sekä siihen kuuluvat asetit. Näitä voisi käyttää vaikka vappuna, mutta näihin ei ole sopivia laseja/pikareita.
Keskimmäisessä kuvassa oikealla Kumelan jäätelöastiat jostain 50-60-luvulta. Tälläiset meillä oli lapsuuden kodissa, mutta vain yhtä väriä eli violettia.
Vasemmalla puolella vanhat suomalaiset jälkiruoka-astiat.
Alimmaisessa kuvassa 50-luvun lusikoita, joissa on värillinen varsi. Oli myös olemassa leikkelehaarukoita värillisillä varsilla. Ne muistan lapsuudesta.

 

Tässä jäljellä olevat ruusukuppini, joita aikoinaan keräsin. Vasemmanpuoleiset ovat uusia ja niitä saa Stockmannilta. Keskellä 4 Arabiaa ja oikeassa nurkassa iso kuppi on joku tuntematon.

Seuraavalla kerralla laitan valokuvia kahvikupeista ja juomalaseista.


Kiitokset jälleen lukijoille, kommentoijille ja vierailijoille!!Aurinkoista toukokuun ensimmäistä viikkoa :)