Halloween

 
Halloween on anglosaksisissa maissa pyhäinpäivän aattona lokakuun viimeisenä päivänä 31.10. vietettävä juhlapäivä, alkuaan muinaisten kelttien talven alkamisen päivä, jolloin vainajahenkien uskottiin liikkuvan. Nimi on lyhenne englannin sanoista ”All Hallows' Eve” eli pyhäinpäivän aatto. Halloweeniä on vietetty Euroopassa vanhastaan kelttiläisen perinteen vaikuttamissa anglosaksisissa maissa, kuten Englannissa, Skotlannissa ja Irlannissa. Esimerkiksi Suomessa juhla tunnetaan kuitenkin ennen muuta amerikkalaisessa muodossaan. Yhdysvaltoihin juhlan toivat irlantilaiset ja skotlantilaiset siirtolaiset, ja se on nykyisin Yhdysvalloissa Joulun jälkeen suosituin juhla. [Suora lainaus Wikipedia]Yksi mieleenpainuvimpia oman vaihto-oppilasvuoteni 1988 juttuja oli ehdottomasti Halloween ja sen olen "tuonut" mukanani myös Suomeen. Itselleni teema oli siihen mennessä korkeintaan Aku Ankka sarjiksesta tuttu "Karkki vai kepponen" naamiaisasuhulluttelu. Olikin jännittävää osallistua siihen itse ja pukeutua kaveriporukassa karmiviin asuihin (minulla oli naispaholaisen vaatteet ja musta tupeerattu peruukki sarvineen) ja lähteä kiertelemään illan pimeydessä esikaupunkialueen taloja. Ajattelin tuolloin sen olevan vähän niinkuin virpomisperinne meillä Suomessa, että kierrellään ovelta ovelle ja kerjätään karkkia. Hyvin nopeasti tuli kuitenkin ilmi, että puolet hauskuudesta syntyy siitä, että koskaan ei tiedä ovelle mennessään, että mitä karmaisewaa tulee vastaan. Kepposten omainen pelottelu on nimittäin jutun juju ja monessa talossa piha ja kuisti oli jo laitettu suurella vaivalla niin pelottavaksi, että hyvä kun uskalsi ensikertalainen hiippailla niiden läpi etuovelle asti. Parissa paikassa talon väki oli järjestänyt näytelmän omaisen vastaanoton, jotka jäivät taatusti mieleen. Vai mitä sanotte, kun verinen mies raahautui puukko rinnassa avaamaan oven ja hänen vaimonsa syöksyi kirkuen ja kirves kädessä talon sivupihalta kuistille meitä kohti... Liki löysät housussa sain kurkustani hiljaa kakistettua, että Trick or Treat eli karkki vai kepponen;) Ja oli meinaan kavereilla hauskaa. Ketäänhän ei siis ollut oikeasti vahingoitettu, mutta Oscarin arvoinen kepponen talon asukkailta ja suomalaistytön adrenaliinitaso hipoi puunlatvoja. En tiedä, miten meno on muuttunut parissakymmenessä vuodessa, mutta sen ekan Halloweenini muistan kuin eilisen.


 


Kurpitsalyhdystä on aikojen saatossa muodostunut tärkein Halloween tunnus. Irvistävä kurpitsa tunnetaan myös nimellä Jack O’Lantern. Irlantilaisen tarinan mukaan lyhty on saanut nimensä Jack -nimiseltä juopolta. Hän kiristi pirulta lupauksen, ettei hänen sielunsa joutuisi helvettiin. Jackia ei kuitenkaan hyväksytty taivaaseenkaan. Piru heitti Jackille helvetistä hiilen, jonka mies säilöi lyhdyksi evääksi ottamansa nauriin sisään. Siitä lähtien Jackin sielu on etsinyt itselleen sopivaa lepopaikkaa pienen lyhdyn valossa. Yhdysvalloissa nauris on vaihtunut kurpitsaan. Lyhtyjen lisäksi halloweenin kuvastoa ovat vainajat, aaveet, vampyyrit, noidat ja mustat kissat. Yhdysvalloissa halloweenia vietettäessä ovelle saattaa ilmestyä joukko kummitus- tai muihin naamiaisasuihin pukeutuneita lapsia, jotka huutavat: Trick or treat! eli ”Karkki vai kepponen”. [Wikipedia]


Mutta milloin Halloweeniä sitten vietetään?

Useimmissa maissa Pyhäinpäivä on 1.11. ja siten sen aatto eli "halloween" on 31.10. Suomen ev.lut. kirkko on kuitenkin 1950-luvulta alkaen viettänyt Pyhäinpäivää liikkuvasti lauantaina 31.10.- 6.11. Suomessa Halloween ei ole kaupallisena juhlana vielä vakiintunut mihinkään tiettyyn päivään eikä sitä ole määritelty virallisissa almanakoissakaan. Suositeltavaa taitaa olla viettää Halloweenia kuten muissakin maissa eli 31.10. Tänä vuonna se sattuu olemaan maanantai, joten koska mitään oikeaa/ väärää tapaa ei ole, niin parasta taitaa olla keppostella koko viikko! Mitenkäs on, vietetäänkö teillä Halloweeniä?


-Sally-

PS. Karmivia reseptejä löydät esim. täältä ;)Jutun kuvat lainattu marthastewart.com